petek, 12. marec 2010

Stekleničke upanja

Tudi letos sem se pridružila akciji Stekleničke upanja . Naj na tem mestu iskreno pohvalim naše organizatorke te akcije!
S projektom je začela že leta 1999 v ZDA ga. Diane Gregoire, ki je tistega leta premagal raka. Prvotno so bile stekleničke zahvala sestram v bolnišnici a ker so bile všeč tudi pacientom, jih je naredila več in postale so stekleničke upanja. Vanje so pacienti med mukotrpnim zdravljenjem spravljali svoje želje in upanja, ter verjeli, da se bodo uresničile. Majhne odpadne stekleničke od zdravil je oblačila v polimersko maso in jih podarjala onkološkim bolnikom po bolnišnicah.
Kmalu se je pridružilo več ustvarjalcev in vedno več ljudi, ki so želeli ustvarjati in s tem predajati upanje naprej. Ideja je tako spodbudila skupinske ustvarjalne delavnice, stekleničke izdelujejo otroci, bolniki sami, umetniki in ljudje, ki se z ustvarjanjem srečajo prvič. Do danes se je pridružilo že več držav in narejenih je bilo že na tisoče stekleničk - vse v dobrem duhu upanja.
V Sloveniji je bila akcija prvič izvedena leta 2006 in je naletela na lep odziv. K akciji so pristopile prosotovoljke, ustvarjalke in članice internetnega foruma Otok zakladov, združene v neformalno skupino Bootles of Hope - Slovenija.
Stekleničke upanja so darilo onkološkim bolnikom. Lahko jih podarite poznanim, ki se borijo s to boleznijo ali pa njihovo razdeljevanje prepustite nam. V sodelovanju z oddelki in zdravstvenim osebjem poskrbimo, da pridejo v roke tistim, ki so jim namenjene.


Stekleničke so naredili tudi mali ustvarjalci (Neža, Jona in Leo) v Takatuki z namenom, da bodo razveselile bolne malčke v pediatrični bolnišnici.



Ker se hkrati prijavljamo na Klavdijin izziv, 2 otroški steklenički do 15.3. in da ujamemo rok, nam jih še ni uspelo spečt. Ampak bodo čez vikend urejene kot se šika:)

2 komentarja: