sreda, 20. maj 2009

Kofetarica

Po legendi, ki jo je prvi zapisal Faustus Banesius Naironus, naj bi bilo odkritje poživilnih učinkih kave slučajno. Nek pastir, ki je pasel kamele ali po drugih virih koze, naj bi se v kraljestvu Jemen potožil tamkajšnjim menihom, da njegove črede večkrat prebedijo noč, hkrati pa tudi čudno poskakujejo in poplesujejo. Menihi so bili prepričani, da je čudno obnašanje povezano z nečim, kar so živali pojedle, zato so neke noči odšli s pastirjem za čredo. Tam so našli neko grmičje z rdečimi plodovi, ki so jih jedle živali. Eden od menihov je plodove prevrel in pil prekuhano pijačo. Ugotovil je, da ga je tekočina obdržala budnega celo noč. Od takrat naprej so menihi pijačo pili vsako noč pred molitvijo. Tako naj bi se kava razširila po vsem kraljestvu, kasneje pa še izven njega (Iz Wikipedije, proste enciklopedije)

Najbolj znana kofetarica:):






Kofetarica1888, olje / platno,

Ivana Kobilca 1861 Ljubljana - 1926 Ljubljana











Tudi jaz sem kofetarica....



Kolikor imamo različnih vrst kav po svetu,
še toliko več vrst je skodelic ...
Če bi si vzela malček več časa, bi lahko imela že cel set skodelic za velikeee kave. Tako pa počasi, skodelica za skodelico...

5 komentarjev:

  1. Prav dobra skodelica je, bi pasalo iz nje piti jutranjo kavico :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudovita skodelica. Zelo domiselna.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala:) Ima pa samo en mali bugec...ni ročaja

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi jaz spadam v tale krog. Upam, da bo kdaj prilika, da gremo skupaj na eno dobro kavo. No danes sem malo prečesala tvoj blog in moram reči, da je morje lepega v njem. Takoj sem postala tvoj privrženec!

    OdgovoriIzbriši