torek, 30. april 2013

Let's cook: presna saharca

Zadnjič me je vrglo na ta zadnjo, ko sem videla koliko stane košček presne tortice. Zanjo so želeli 5€. Meni se to zdi malo too much in čisto precenjeno!  Predvidevam pa in srčno upam, da je cena takšna zgolj zato,  ker je to trenutna "modna muha".

In ne bodi si ga lena...

Brazilske oreščke, kokosovo maslo, kakav in avokado sem imela že doma. Dokupila sem še dateljne, suhe marelice in agavin sirup.Za vse sestavine skupaj sem zapravila max 10-15 €. In pri tem  upoštevajmo, da so mi  maslo, kakav in agavin sirup ostali še za večkrat...

 Let's cook: Presna Sacher torta

Moj vir: http://www.presno.si/sladice/sacher-torta

Osnova

  • 150g brazilskih oreščkov
  • 100g suhih dateljnov
Sestavini premešamo v mešalniku.

Biskvit

  • 225g suhih dateljnov
  • 1,7dl vode
  • 60g kakava v prahu
  • 1 avokado
Dateljne premešamo z vodo do gladkega. Vmešamo kakav, na koncu pa še avokado.

Marelična marmelada

  • 250g suhih marelic
  • 0,8dl jabolčnega soka
Premešamo do gladkega.

Čokoladna glazura

  • 30g kokosove maščobe
  • 25g kakava v prahu
  • 3jž agave
V večji posodi počasi segrevamo vodo, ki naj ne bi presegla 46°C. Vanjo postavimo drugo posodo, v kateri najprej stopimo kokosovo maščobo, nato pa vmešamo kakav in na koncu še agavo.

Priprava

Priporočamo uporabo tortnega modela s premičnim dnom, premera 20cm. Da se pri rezanju torte izognemo praskam na dnu modela pa je še boljše, da obroč položimo na primerno površino, na kateri bomo torto kasneje rezali oz. hranili.
  1. plast: znotraj obroča vtisnemo osnovno mešanico dateljnov in oreščkov
  2. plast: razmažemo polovico biskvita
  3. plast: enakomerno razporedimo polovico marelične marmelade, ki jo previdno razmažemo
  4. plast: razmažemo drugo polovico biskvita
  5. plast: razmažemo preostalo marmelado
  6. plast: razmažemo še čokoladno glazuro
Preden snamemo obroč, torto za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se okusi med seboj prepojijo in postane bolj kompaktna.

pustila sem jo kar v modelu, ker gre z menoj na izlet:)

In če se vrnem nazaj k 5€,  za košček domače saharce sem odštela natanko 1,5€.Čas priprave je bil 15 minut in ne potrebuješ pečice, samo mikser.


Odprl se mi je nov svet.... božanska je!!

3 komentarji:

  1. Super, dobro napisano :)! Presne sladice pa - njami, itak :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Petra, najlepša hvala za recept. Izgleda res božansko.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, 5 evrov je res preveč za en kos, čeprav so dobre, tele presne tortice. Ne dvomim, da je bila tudi tvoja odlična.

    OdgovoriIzbriši