četrtek, 15. september 2016

Torbica iz filca

Si želite izdelat unikatno torbico iz filca in ne veste kako se je lotiti?
Hitro v trgovino po revijo Unikat, kjer sem za vas pripravila postopek. S prve roke vam povem, da je torbica narejena en dva tri :)


četrtek, 25. februar 2016

Kako opraviti DETOKSIKACIJO ustvarjalnega kotička, recimo v 3.korakih (3.del)



 
Po res veliki čistki (to je bil po mojem največji lanskoletni uspeh) in podrobnemu pregledu vsega ustvarjalnega materiala in orodij v ateljeju ( tu in tu),   mi je ostalo ta luštno delo. Ves ustvarjalen material in orodje pospravit po prostoru. Pospravit v smislu dobre organizacije in izokristka prostora.

Kdaj vem, da imam dobro organizirano? Ko najdem potrebno stvar v 1 minuti in  mi pri tem  ni treba razmetat 10 škatel, par od teh dobit na glavo, si  izpulit nekaj las in izrečt kletvic.
Sledila sem temu, da želim imeti enostavno, praktično in da je čim več stvari, ki jih uporabljam na dnevni ravni oz najpogosteje, v najbližjem in vidnem dosegu. Želela sem pa imeti tudi ločene »postojanke« kot so prostor za brainstorming, fotografiranje, prostor za arhiv izdelkov in čim bolj prazno delovno mizo. Pa na zrak in rože naj ne pozabimJ

Ustvarjalno delo sem si pokategorizirala: slikanje, risanje, tekstil, scrapbook, nakit, polimerne mase, knjige, izdelki, orodje.  Tako sem imela kupčke čopičev, barv, ravnil, škarij, medijev, papirja, blaga, sukancev, perlic, …. V kolikor se npr ukvarjate samo z eno tehniko (npr. scrapbookom ali šivanjem), si prav tako lahko podkategorizirate in prečistite stvari.

S pogledom po  prostoru sem še zadnjič določila kotičke, kje bodo določene stvari pospravljene/odložene. Okvirno sem si to zamislila že v fazi motivacije (korak 1)  a sem se sproti še malo zmišljevala,. Vse v zvezi slikarijo bom imela okoli delovne mize. Šivalni program (blago, sukance, gumbe,..)  na drugi strani sobi, lesene polizdelke v omari, nakitkanje v predalniku, scrapbook na gredenci in v njej, …

S tem sem si zaželela zagotovit, da ko npr rišem, da vidim da imam tudi tuše, spreje, inke, prahce, krede, žičke,...  ki jih  lahko uporabim. Namreč, če bi imela v VIDNEM dometu zgolj akrile, se bi zelo težko, sploh pa spontano spomnila, da jih lahko vključim v projekt (izjema je seveda točno določen projekt).

Torej:

1. Upoštevajoč prostor, določim kotičke, kjer bodo imele stvari svoje mesto (od kje zdaj naprej bodo škarje, od kje zdaj naprej bodo prahci, od kje zdaj naprej bodo sponke za broške,...)

2. Držim se pravila, da mora biti enastavno in preprosto, tako za uporabo kot pospravljanje

3. Imati primerne shranjevalne embalaže (prava velikost)

Zdaj,  ko sem ves material zmetala iz škatel, embalaž, predalov, nad, pod omarami so mi ostali seveda celi kupi praznih embalaž. Nič nisem dokupovala! Le pravilno in skrbno sem jih ponovno uporabila.

 

MOJIH TOP 10 "ODLAGALNIC"


 

 
1. Kozarci, skodelice, teglci
Zelo uporabni, praktični, lični so raznorazni kozarci, skodelice, teglci od rož. V njih sem sortirala čopiče, svinčnike, barvice. V večini se nahajajo na poličniku roba mize, zelo pri roki. Sem pa v njih našla prostor tudi  za naplavine, kamne. Kozarci prihajajo v hišo z vloženimi kumaricami, praznimi majonezami,... skodelice dobimo za darilo, nekatere se nam okrušijo za uporabo, si jih kupimo za spominek,...teglci, ja z njimi je pa pri meni tako, da ko mi roža umre in si jo nadomestim, ponavadi kupim z njo tudi teglc... 





 
 
 
 
 
2. Kozarci s pokrovom

Odlični. Vse vidiš kaj je notri. Ker so v vseh velikosti, sem v njih pospravila od gumbov, trakcev, zadrg, drobnarij za scrapbook, dekorativnih polizdelkov... Te sem nekaj njih prinesla še od babice, nekaj pa skozi čas kupovala (pri Kitajcih, Ikeji, Tedi, ...)




3. Šatuljice

V njih pa vedno skrivamo zaklade.... pri meni so v njih mica prahci, inki,... Tudi njih sem nekaj podedovala od babice ostale pa  kupovala ker so mi bile preprosto "kjut".


4. PVC embalaža vseh velikosti

Ta je pa kraljica... od pozlate, do maroških pigmentov, v ta večjih pa imam štance, scrapbook dodatke. Poceni in dobiš jih vsepovsod in to v vseh velikostih od  mini do XXXXXL.


5. Magazin
Vsa čast tistemu, ki je to izumil... super uporabno. Slabost tega je meni samo ta, da se kupijo le v rdeči ali modri barvi. A za nas ustvarjalce to ni problem, saj si  jih lahko "osvežimo" (sem si dala na to-do seznam). V njih imam  flomastre, blazince, ... Stanejo slab 1€ v Bauhauas, Merkurju ali Obiju.


 
Ta predalnik je pa super za manjši, drobni material.Jaz osebno imam v njih posortirane dodatke za nakitkanje (zaključki, stoperji, sponke, ....)
 
 
 
6. Koški, košare
 

 
 
ko  nimaš dovolj površin, je tudi na steni  čisto ok:
 


in tole niso smeti... to so moji  "hišni" pripomočki za risanje, ki so tudi našli svoje mesto v košari:


 7. Predalniki na koleščkih

to je pa zakon. Samo izpod mize povlečem in že imam vse barve na voljo. Če ste pričakovali, da bodo barve zložene ena zraven druge, pokonci, kot v trgovini ali izložbi ste se zmotili... to so živi artikli in je že zmagovalno, da so vse rumene na enem kupu in pa skupaj ralični  mediji, gesoti,...

 


 
8. Škatle
krasno... v večini poskriješ, kar je notri. V kolikor jih imaš več, je pa seveda najbolje napisati  vsebino ob strani. Kaj hitro se zgodi, da se naložijo ena na drugo in pozabiš kaj je v spodnji, srednji... (no, saj jaz:))
 

 
 
9. Babičin predalnik
 
oz. kakršenkoli drug  kompakten predalnik. Ne vem  kaj bi, če ne bi imela  predalnika, ki skriva kar nekaj zelo uporabnih predalov. 
 



 
10. Police oz stelaže 
 
teh seveda ne sme manjkat, saj tam odložim vso embalažo, artikle, izdelke....

 
 
In povem vam... zdaj mi je veliko bolj jasna tudi  razlika med ustvarjalnim neredom in stvarnim neredom. To ni eno in isto!
 
Od čistke je sedaj minilo nekaj mesecev, vmes sem  že delala na več projektih, si ustvarila v prostoru totalen ustavarjalen nered, ki mi je nujen, navdihujuč saj mi prepušča intuitivnost, spontanost. A ko sem z enim  projektom zaključila, sem za novega rabila zgolj nekaj minut, da sem pospravila za sabo in si pripravila novo orodje, material.
 
Ni mi žal, da sem se lotila tovrstne detoksikacije. Rečem vam samo še to, ko se jo lotite (če se jo), vzemite si to kot ZABAVA in ne kot neko gospodinjsko opravilo. Deluje! Sicer z vzponi in padci, ki pa so vredni končnega zadovoljstva oz rezultata. Točno tako kot sem si zamislila, z malo organiziranosti ni toliko nemirnosti, je fokus, je pozitivno vzdušje, je zrak in so rože:)
 
PS1: med samim sortiranjem, odlaganjem je nastalo še kar nekaj idej za izboljšave, polepšave, oživitve...a  sem vse skrbno zabeležila na to-do seznam in prišparala za deževne, temačne, nemotivacijsko ustvarjalne dneve.
PS2: kolikor se pa poznam, bom tekom leta domov nanosila spet kar nekaj orodja, meteriala, ki me bo v tistem trenutku nujno  osrečeval... bom pa ponovila to vajo z detoksikacijo:):)

sreda, 20. januar 2016

Torbica za tablico

Nikoli se ne naveličam toaletk, torbic, puščic. Vedno  najdem kaj, da lahko pospravim v njih. V današnji se nahaja tablični računalnik.


Izdelava je preprosta in zabavna.

Potrebujemo:
 


 

Korak 1
Platno izrežemo v velikosti željene torbice + še nekaj centimetrov (prvič, ker je treba upoštevat všivni rob in drugič,  jaz rada ostale končke shranim za scrap, saj mi pridejo prav pri drugih projektih).

Damo si duška in začnemo s poslikavo. Uprabljam tako akrilne barve, kot barve za tekstil. Poleg čopiča rada uporabljam tudi prste in druge "hišne" pripomočke.  Da se barva med nanosi hitreje suši,  si pomagam s fenom.





Korak 2
Ko sem zadovoljna s poslikavko, izrežem 2 kosa v pravi velikosti (dodam vsaj 1 cm za rob). V isti velikosti izrežem tudi podlogo in polnilo.




Korak 3
Uporabljam polnilo, ki se ga utrdi z likalnikom. Ko likam, čez položim peki papir, da se nanj ne prime barva.  Hkrati, ko likamo, se z likalnikom tudi utrjuje barva.
 
 





Korak 4
 Se presedemo za šivalni stroj in zašijemo vse lepo po vrsti. Najprej zadrgo, nato podlogo in še vse stranice skupaj.




Natančnejši recept, kako se šije toaletka z zadrgo, si lahko ogledate npr na blogu Sew Sweetness

 
 
Korak 5
 
In že imam unikatno torbico za tablico, pripravljeno za uporabo.