torek, 2. avgust 2011

Hišna pravila


Ko sem bila mala, smo imeli kar nekaj (nenapisanih) pravil... no, po mojem niso to ravno pravila, gre bolj za vzpostavljanje nekega reda, discipline, spoštovanja in da je imela mama manj dela:-) Npr. vedno smo obrisali čevlje na predpražniku pred vhodom v blok, nato še pred stanovanjskimi vrati in takoj notri nato preobuli v copate. Se takoj preoblekli iz t gmašnih oblačil v udobne trenerke. Luči smo vedno prižigali in ugašali, ko si jih res potreboval; smeti si moral nesti dol, četudi nisi imel namena iti ven; nujno si vsako jutro moral pospravit posteljo; ob sobotah je bilo na sporedu sesanje, brisanje prahu; po vsaki jedi si z mize odnesel krožnik in posoda se je takoj pomila; po kosilu je oče imel svoj dremež in takrat je bilo bolje, da si bil tiho, v svoji sobi. Kavč je bil očetov, ta desni fotelj od mame, ta levi fotelj, pa od nas ostalih:) Glede daljinca za TV mislim pa, da ni bilo kakšnega reda... mama in oče sta se nekako uskladila... Vsako nedeljo smo šli na izlet. Če ne na ogled slovenskih gradov, potokov, pa nujno k babici na štrudl ali potico. Prav tako smo imeli ob nedeljah skoraj po pravilu, govejo juhico, govedino, restan krompir in solato.....aja, pa po Cikcaku smo šli vedno v pižamo, zobe umit in spat.


Ne morem reč, da sem ravno posvojila ta pravila za svoja, čeprav bi mi marsikatero koristilo:-)


Danes, ko sem velika, si lahko v svojem domeku krojim svoja pravila...in glavno je itak, da pri meni ŽIVIMO USTVARJALNO:-)


Kakšna hišna pravila pa imate pri vas?

12 komentarjev:

  1. Hahahah...talele pravila bi pa lahko pri meni visela, jest bi dodala edino še:

    -Dlake so sestavni del stanovanjske dekoracije.

    -Pajčevine so zaradi bolj avtentičnega efekta.

    -Če te prime, da bi pospravljal, raje počakaj...zaneslijivo te bo spustilo :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako zelo so mi znana pravila iz tvojega otroštva. In marsikatero skušam uveljavljat tudi jaz, pa mi vedno ne uspeva. Ker sem prva, ki jih kršim :)) So mi pa tvoja bolj všeč. Sploh, kako si jih spravila na zid :))
    Suzy

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole mi je pa FUUUULLLLL všeč!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Res luštno! Pa tudi od Klavdije bi hitro kakega posvojila. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravila:):) Tudi mi smo imeli v otroštvu podobna pravila in zdaj ugotavljam, da sploh ni bilo tako hudo. Zdaj bi jih sama prav rada uvedla, pa ni variante. Današnji otroci so precej!!! drugačni od nas:):):)
    Ampak tale tvoja za na zid bi pa tudi pri meni prav lepo izgledala na zidu!!!:):):)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tale hišna pravila so mi pa zelooo všeč! Ravno sem premišljevala, da bi v našem domu uvedla nekaj pravil. In zdaj ko sem vidla tvoja pravila, ugotavljam, da moram dodati tudi kakšnega zabavnega na naš seznam.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimivo, ne glede na katerem koncu Slovenije smo odraščali, pravila so bila enaka. Mogoče je pri nas bilo izrazito še to, da moramo vedno biti pri kosilu vsi pri mizi, potem pa lahko gre vsak po svoje. Se mi zdi, da je bilo to popolnoma prav, ker smo tako vsaki dan preživela nekaj časa res si vsi skupaj. Ampak včasih je bilo drugače, naši starši so delali večinoma od 6-2. Tvoja pravila na ploščiči se mi pa sploh dopadejo in z veseljem bi jih dosledno upoštevala :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super tablica pravil, nekaj takega bi vsi rabili doma :) ali pa v službi na kak nadležen dan :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Preodlična pravila! Baš razmišljam o sličnim stvarima ovih dana!

    OdgovoriIzbriši
  10. Tale hišna pravila so pa zakon!!!! Ena boljših idej kar sem jih videla zadnje čase. Bravo,bravo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Super pravila imaš! Tista iz otroštva pa so mi še kako znana in blizu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. To pa je tako dobra ideja, da ti kar povem, da bo kopirana.

    OdgovoriIzbriši